Něco málo o medu…

Něco málo o medu…

Med zná nejspíše každý, ale co o něm víme? Že je sladký, dělají ho včelky, je zdravý, hojivý a léčivý.  Ale co dál?

Proto bych se s vámi rád podělil o pár vědomostí co o medu, jako drobný včelař, mám. Obecně vzato dá včelkám dost práce, létání, nošení a zpracovávání než nanosí například 1 kg medu. Z jednoho včelstva lze za sezónu získat něco mezi 20 až 40 kg medu v závislosti na síle včelstva a podmínkách v daném roce.

Med má své místo v historii člověka již od nepaměti a zmínky o včelaření a používání medu se objevují v archeologických nálezech i mnoho tisíc let starých. Je velice trvanlivý a má konzervační účinky, pokud je skladován správně, tedy v chladu a bez přístupu vzduchu a světla. Také se do něj nesmí dostat nic mastného, například máslo. Pak vydrží dá se říci věčnost. Je to prokázáno archeologickými nálezy medu, který byl v poživatelném stavu přesto, že byl více než tisíc let starý.

Jak v dnešní době poznat opravdu kvalitní med?

Kvalitu medu poznáte podle jeho dvou základních vlastností, a to tzv. skládání a tuhnutí (cukernatění).

Známkou zralosti medu je jeho tzv. skládání, když ho přeléváte. Pokud se med nepokládá, není zralý. Tuto vlastnost lze napodobit a navíc, pokud kupujete již ztuhlý med, tak nelze odzkoušet.

Známkou kvality a pravosti medu je jeho tuhnutí (tzv. cukernatění). Pokud med neztuhne, je něco špatně. Přitom platí, že med z počátku sezóny (světlý květový) tuhne mnohem dříve (cca do dvou týdnů od vytáčení) než med z konce sezóny, který tuhne o poznání déle (někdy i tři měsíce od vytáčení). Tato vlastnost se nedá dost dobře napodobit. Na obrázcích níže můžete vidět tři základní druhy medů. Světlý (květový), dále polotmavý a tmavý lesní. Medovicový je téměř černý, ale loni jsme na něj neměli štěstí.

U všech druhů došlo k postupnému ztuhnutí (zcukernatění).

Tři hlavní druhy medu
Všechny tři druhy medu postupně ztuhly (zcukernatěly)

Med se během sezóny mění jak barvou, tak chutí podle toho, co je v danou dobu zdrojem nektaru (sladiny). Z počátku sezóny včelky sbírají světlý květový (hodně z řepky, jabloní, třešní a jiných kvetoucích rostlin). Blíže k létu a během léta med nabývá tmavších barev právě díky sběru sladiny na lesní květeně a stromech. A koncem sezóny se může objevit i med medovicový, který závisí na výskytu mšic, z nichž včely, ale i mravenci, získávají sladkou medovici, tedy základ tohoto velice chutného černého medu. Jednodruhové medy se v Čechách a na Moravě moc nevyskytují, protože tu neexistují velké souvislé porosty jednoho druhu rostlin. Snad jen řepkový med se u nás dá brát jako jednodruhový. Jiná situace je například v Rusku, kde lze nalézt souvislé a značně velké porosty kaštanu, lípy a jiných rostlin. Proto zde není problém získat jednodruhový med. Loni v létě jsem měl možnost v Rusku ochutnat několik jednodruhových medů, které pocházely z jižních částí země. A byly mezi nimi znatelné chuťové rozdíly. Všechny byly velmi chutné, ale pro našince je český a moravský med přeci jen lepší 🙂

Med nutně obsahuje malá, na pohled neznatelná, množství pylu. Pro silné alergiky je proto med nepoživatelný. Ovšem v malých dávkách může posloužit k tzv. desenzibilizaci, tedy snižování reakce na pyl. Je ale nezbytné používat med z oblasti, kde žijeme, tedy český a moravský, případně slovenský, aby obsahoval pouze pyl z místní flory.

Med také obsahuje drobné částečky vosku, které se do něj dostávají při jeho získávání ze včelích pláství. Při odstraňování víček, kterými jsou uzavřeny buňky s medem, dochází k uvolňování drobných částeček vosku z pláství, které po vytočení medu, projdou i dvojím sítem. Nicméně vosk časem vyplave na povrch a lze ho snadno odstranit. Pokud v medu zůstane, tak se nic neděje, protože našemu tělu nijak neublíží.

Na detailních fotografiích jsou vidět drobné částečky vosku na povrchu medu.

Med světlý, květový
Med polotmavý, částečně lesní
Med tmavý, lesní

V dalším článku se budeme zabývat složením medu ve srovnání s řepným cukrem a jejich účinky na náš organismus.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *