…něco více o medu…med nebo cukr?

Med nebo cukr, co je lepší? Jak fungují v našem organismu a jak ho ovlivňují?

Jediné, co mají tato dvě sladidla společné, je, že jsou obě sladká. V ostatním se ale zásadně liší.

Honey men

Cukr sem, cukr tam…

Chci zde napsat o třech účincích medu a cukru na lidský organismus, kterými se od sebe tato sladidla zásadně liší. Rozdíly vychází jednak ze složení (uvedeno níže), ale také ze způsobu jejich vzniku/výroby. Cukr se sice vyrábí z rostlinných surovin, ovšem za využití průmyslových procesů. Tudíž nelze očekávat, že by mohl poskytovat komplexní výživu a přinášel tak organismu pozitivní energií. Oproti tomu med vzniká přirozeným přírodním procesem. Je vytvářen včelkami, jejichž společenství vyzařuje harmonii a soulad. Med tedy dovede tělu poskytnout vyváženou a komplexní výživu a navíc sebou nese i pozitivní energii, která na nás působí blahodárně. Často se například využívají včelí úly k nabíjení lahví s vodou. Lahve se postaví na úl a nechají se nabít pozitivní silou včel. Pití takové vody pak může i uzdravovat. Téma pozitivní energie však může působit neměřitelně a spíše abstraktně. Pak jsou tu ale současnými vědeckými metodami měřitelné vlastnosti a procesy, které mluví jasně ve prospěch medu.

Cukr je kyselinotvorný, zato med je zásadotvorný.

Cukr odebírá z těla minerály, zato med je tělu dodává spolu s mnoha dalšími prospěšnými látkami.

Cukr způsobuje v těle nepřirozené procesy při trávení, med je však vstřebáván přirozeně bez zatěžujících účinků.

Vyrovnané Ph našeho organismu je zásadní pro udržení trvalého zdraví.

Cukr je přes všechna svá negativa nejvíce používaným sladidlem, je obsažen v mnoha potravinách (i tam, kde byste ho naprosto nečekali), a tudíž ho konzumujeme v nadměrném množství. I když je cukr sladký, způsobuje v našem organismu kyselinotvorné procesy. Hodnota Ph organismu tak klesá a vzniká kyselé prostředí. Pokud se tato nerovnováha stane setrvalým stavem, je výrazně ohroženo naše zdraví.

Oproti tomu med patří mezi zásadotvorné potraviny, takže pomáhá našemu tělu udržet Ph v rovnováze.

Více k otázce Ph našeho organismu a k důsledkům překyselení můžete nalézt například zde:

https://www.celostnimedicina.cz/prekyseleni-organismu-poznamky-z-praxe.htm

http://www.zelene-zdravicko.cz/zasadite-potraviny-prekyseleni/

Co nám dává cukr a co med?

Co se fyzické využitelnosti týče, nedává nám cukr, kromě energie, nic jiného. Jde o čistý disacharid, který má své opodstatněné místo v našich potravinách, je však potřeba počítat s negativními účinky jeho nadměrné konzumace.

Oproti tomu je med nejen zdrojem energie, ale také mnoha dalších pozitivních účinků na naše zdraví, o kterých se toho v literatuře a na Internetu napsalo již hodně. Med má navíc tisíciletou historii. Zde se zaměřím na rozdíly ve zpracování cukru a medu v našem organismu. Cukr je disacharid a naše tělo ho musí nejprve rozštěpit na jednoduchý cukr (glukózu), který již tělo umí energeticky využít. Na rozštěpení disacharidů potřebujeme vápník a hořčík, které ale v bílém cukru obsaženy nejsou. Tělo je tudíž musí brát buď ze stravy, a pokud jich ve stravě není dostatek, pak sahá do vlastních zásob. Což způsobuje demineralizaci organismu, například zubů či kostí (pozn. proto se také nerafinovaný cukr považuje za zdravější alternativu cukru bílého, neboť tyto potřebné minerály alespoň v nějaké míře obsahuje).

Naopak med je složený z jednoduchých cukrů, které tělo nemusí štěpit. Navíc obsahuje mnoho potřebných minerálů a dalších prospěšných látek. Nejenže tedy minerály z těla nespotřebovává, ale ještě je tělu dodává. Lze proto říci, že med je samo stravitelný, kdežto samotný cukr naše tělo strávit nedokáže. Potřebuje k tomu navíc dodávku minerálů. Můžeme ale zkusit zapíjeli sladkosti mlékem a magnezií. 🙂

Vstřebávání cukru a medu v organismu

Med je dále prospěšný tím, že se vstřebává v žaludku a nepokračuje dále do střev.

Cukr však naše tělo nedokáže vstřebat v žaludku, a proto pokračuje dále, kde ve střevech způsobuje rozkladné procesy, na něž naše tělo není dostatečně evolučně vybaveno. Člověk rafinovaný cukr konzumuje pouze několik málo století. V rámci evoluce jde o pouhý okamžik. Naše organismy se nadměrnému množství cukru nepochybně časem přizpůsobí úplně, ale potrvá to ještě mnoho věků. Zatím cukr značně zatěžuje náš organismus, což je velká daň za příjemnou chuť a libé pocity, které nám způsobuje.

Teď už tedy známe tři velké rozdíly mezi cukrem a medem, které se projevují v okamžitém účinku na náš organismus. Rozhodnutí, jak budeme se svým tělem nakládat, je na každém z nás. To, jak se cítíme, jak naše tělo funguje, je pouze zrcadlem toho, jak o sebe pečujeme a co našemu tělu dopřáváme.  Což je však velmi dobrá zpráva, neboť svým vědomým rozhodnutím můžeme směrovat svůj život.

A zde je slíbené složení cukru a medu.

Řepný cukr je složený ze sacharózy (99,5%), vody (0,05%) a ostatních složek (0,45%).

Med se skládá z mnohem více látek přičemž se poměry těchto látek liší podle druhu medu. V průměru je složení následující:

Jednoduché cukry 64% (Fruktóza 35%, Glukóza 29%)

Složité cukry 16,4% (Sacharóza 0,6%, ostatní 15,8%)

Minerální látky:

Draslík 940 mg/kg

Sodík 47 mg/kg

Vápník 50 mg/kg

Hořčík 27 mg/kg

Železo 5,9 mg/kg

Mangan 2,2 mg/kg

Křemík 11,5 mg/kg

Zinek 1,85 mg/kg

V malém množství i vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C

Voda 18%

Antioxidanty mmol/kg

Tuky 0,015%

 

V dalším pokračování si budeme povídat o situaci na českém trhu s medem. Takže na počtenou. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *